2015 – Nepal

Op vrijdag 5 juli vertrok een Antwerps vrijwillergsteam van Prof. Dr. Luc Beaucourt voor een 14-daagse missie naar Nepal; ditmaal onder de nieuwe naam “From People to People” ; een bewuste akeuze omdat wij steeds trachten te handelen van persoon tot persoon. Het team bestond uit 2 urgentieartsen, een gynecoloog, een pediater, enkele verpleegkundigen, een technisch team van het UZA en enkele leden van de Kontichse en Boomse brandweer. 

Na een tussenlanding in Abu Dhabi kwamen we aan in de hoofdstad Kathmandu. Van hieruit volgde een 7 uur durende jeeptocht (voor 130km) tot in Budhathum Village, een bergdorpje op 800 m hoogte en op een 2 km van het episch centrum van de grote aardbeving. De volgende dag is het medisch team onmiddellijk begonnen met het opstarten van het veldhospitaal waar op 4 dagen tijd meer dan 450 patiënten werden behandeld.

Het technisch team heeft hier geholpen aan de opbouw van 2 noodschooltjes en het herstellen van enkele muren in een zwaar getroffen school. Tevens kreeg de school van het dorp een waterzuiveringsinstallatie, het dorp Galani kreeg 3 km waterleiding dewelke zij wel zelf moesten ingraven. Van hieruit ging het verder, via een 5 uur durende bergtocht, naar Baseri op 1000 meter hoogte. 

Toen we aankwamen op het tweede basiskamp werd ons medisch team direct geconfroneerd met een hoog acute bevalling. De dame in kwestie werd in allerijl naar de medische tent gebracht en is daar bevallen van een gezonde zoon, genoemd naar één van onze verplegers, Thomas. Ook hier werden op 3 dagen tijd meer dan 430 patiënten onderzocht. Door het regenweer werd besloten om vroeger terug te keren uit de bergen. 

Aanhoudende landverschuivingen en naschokken maakten de wegen steeds moeilijker berijdbaar en uiteraard gevaarlijker. Op maandag 15 juni kwamen we aan in Dhading. Het medische team heeft ondersteuning geboden in het plaatselijke ziekenhuis en een deel van de technische ploeg heeft enkele medische apparaten hersteld en opgekuist. 

De rest van het technische team plaatste een waterleiding vanuit een lokale bron naar het ziekenhuis.