2010 – Haïti

V-Med-team helpt Haïti overleven


Aardbeving 12 januari 2010

 

Het V-med team bestaat uit leden van UZA en andere ziekenhuizen, aangevuld met brandweermensen voor de logistieke ondersteuning. Hun doel is gericht op snelle interventies bij rampen, waar medische eerste hulpverlening van groot belang is. 

Onder leiding van Dr. Beaucourt hebben ze:

12 dagen actief op het rampterrein

13 teamleden, waarvan 5 artsen, 5 urgentieverpleegkundigen, 3 brandweermannen. 

Zij hebben samen 845 patienten geholpen:

  -59 ingrepen onder volledige narcose, 

  -1815 wonden verzorgd.

 

Voor verpleegkundige Sophie Janssens was het de eerste keer dat ze in het buitenland op missie ging. ‘ je leert er enorm veel van, maar het was ook zwaar’ zegt ze. ‘ verwondingen die je in het ziekenhuis amper een paar keer per jaar tegenkomt, zag je in Haïti dagelijks.

Zelfs mensen die al vaak met dokter Baucourt op missie zijn geweest, waren onder de indruk van de omvang van de ramp. 

Verpleegkundige Davy Crols kan dat bevestigen. ‘Qua aantal slachtoffers was de tsunami van 2004 enigszins vergelijkbaar, maar toen waren de gevolgen verspreid over een enorm gebied.

Hier is een stad van 5 miljoen mensen zo goed als van de kaart geveegd. Daardoor werden we in één klap geconfronteerd met de volledige omvang van de ramp, de ontreddering van compleet.

 

Improvisatie


V-med was één van de eerste teams die in  Port-au-Prince aanwezig waren. Normaal is het onze bedoeling om niet in de hoofdstad zelf te werken, maar in de omliggende gebieden, Zegt dokter Beaucourt. ‘Vaak zijn er immers genoeg teams in de hoofdstad en zijn er wat verderop nauwelijks hulpverleners te zien. Maar nu was de nood zo groot dat we onmiddellijk een veldhospitaal hebben opgezet in de wijk Delmas 19’.

 

Het team had maar een heel beperkte voorraad medische hulpgoederen kunnen meenemen op het transportvliegtuig. Die voorraad slonk in een ijltempo! Daarom nam dokter Beaucourt contact op met een aantal plaatselijke ziekenhuizen, ook al om operatiefaciliteiten te vinden. ‘dat is één van onze sterke punten, zegt Sophie, samenwerking met de lokale bevolking en zin voor improvisatie. Andere teams wachten op een opdracht, wij gaan zelf op zoek, en daardoor winnen we enorm veel tijd. Dokter Beaucourt is daar ook de geknipte man voor. Hij heeft het lef en het doorzettingsvermogen om dingen gedaan te krijgen, en hij kent overal wel iemand die ons kan verder helpen.

 

Orde in de chaos


Uiteindelijk  kwam het team terecht bij het half ingestort ziekenhuis Saint Francois  de Sales. Enkele slaapzalen en zelfs de operatiezaal waren nog intact, maar er was geen elektriciteit en ook geen water. De enige overblijvende arts was al 48 uur aan één stuk in het getouw en de meeste medicijnen lagen in een ingestorte kelder. 

De brandweermannen, Francois, Luc en John deden dan ook alles wat er moest gebeuren, graven, stutten, hulp bij operaties, materiaal maken voor patïenten, noem maar op en ze deden het! Samenwerken was de boodschap hier!

 

Eerst werkten de dokters nog in tenten op de binnenplaats, daarna werden de slaapzalen en onder meer ook de radiologieruimte weer bruikbaar gemaakt.

Voor mij persoonlijk geeft dat de meeste voldoening, zegt Luc Beaucourt. Op enkele dagen tijd vanuit de grootste chaos een structuur opbouwen die draait! 

Na enkele dagen was het ziekenhuis bij wijze van spreken een oase van rust in een ontredderde stad. Al was die rust natuurlijk heel betrekkelijk, zegt Dave Crols. 

 

Maar een paar dagen na de aardbeving kwam er nog een naschok… Net toen de mensen weer wat moed kregen, in feite hebben deze mensen psychologische begeleiding nodig, met wat zij hebben meegemaakt!

Het is enorm bewonderingswaardig hoe de Haïtianen elkaar steunen in deze moeilijke situatie.  

….

Het is een vruchtbare missie geweest. We hebben een beetje een verschil gemaakt voor vele gewonden.

 

Elk team heeft zijn kapitein, iemand die ergens een lijn bepaald, een tactiek, een ritme en kan coördineren.

Dr. Beaucourt is de geknipte man voor een team in deze situaties.

 

Als verpleegkundigen, artsen, logistiek, samenwerken; opereren, infusen prikken, anesthesie, wondzorg, wondcontrole assistentie bij OK; graven, stutten, hulp bij operaties, materiaal maken voor patiënten, noem maar op of ze deden het:

 

Bart, Gert, Frederik en Christophe, samen met Sophie, Thomas, Wim, Davy, Dieter, Francios, John, Luc en Luc.

Iedereen draagt zijn steentje bij!!!!

Zo goed als dat het kan zijn!!